jadi hampir setiap kali aku balik cuti weekend, tambah pulak kalau bancik tengah kaya, mulalah nak suruh aku masak macam-macam. spageti bolognaise (agak boring), pizza (tengok kalau rajin menguli tepung), pasta bermacam perasa mahupun gaya dan lasagna. ini sahaja yang aku tau buat untuk italian food T-T
dulu-dulu masa nak belajar masak lasagna untuk pertama kali, hasilnya sangat tak jadi. sebabnya mungkin:
1) aku terus guna yang lasagna segera jenama san remo (tak perlu rebus) tanpa cuba lasagna yang perlu rebus dulu
2) sos agak pekat (kurang air)
3) aku buat banyak lapis (dalam 5 lapis kot, tapi banyak la lasagna tu)
4) mula layering dengan lasagna, yang mana aku jumpa semua tutorial dalam youtube mula layering dengan sos merah, to prevent the lasagna sheet from burning.
5) mangkuk casserole yang aku guna tu tak dalam sangat (dalam 1 inci-1 inci setengah )
6) letak kepingan lasagna rapat sangat, smpai bertindih sikit. tak sangka lasagna tu akan berbuih dan mengembang dengan drastik sampai melimpah mangkuk T-T
7) ini agak sengal. aku masukkan fillet ikan, kononnya mahu buat seafood lasagna, tapi ikan tu aku potong agak besar, jadi tambah melimpahlah lasagna itu :(
jadi untuk first time tu memang agak kecewa hasilnya. lapisan atas agak keras (meleding), lapisan bawah pun agak keras (tak kembang), buang lapisan atas bawah, isi tengah dia tetap dimakan dan habis :')
cubaan kali kedua pulak, kali ni aku kurangkan kepingan lasagna (masih guna lasagna segera), lebihkan air untuk sos.
hasil: cair pulak! sebab kegagalan kali kedua:
1) lasagna sheet tu guna sikit je
2) sos tak reti nak agak cair mana
oklahkan, sebab kegagalan berjaya dikurangkan :P
kali tu aku buat 2 bekas; satu bawak datang shah alam dan satu untuk kat rumah. tak tau komen kat rumah macam mana, nasib baik masa aku masak tu bancik takde kat rumah, kalau tak, ayat dia mesti lebih kurang macam ni, "haih, tak payah masak dah la engah, asyik tak jadi je" :P tapi bekas yang bawak datang shah alam tu habis dengan sekali makan je, terharu aku walaupun lasagna tu cair dan rupa dia agak buruk :')
jadi untuk kali ketiga, aku buat banyak research, tengok macam-macam sumber untuk perbaiki mutu masakan yang tak berapa bermutu ni (tersedak dr muthu).
untuk masak lasagna, semua orang tau, selain kepingan lasagna tu, kita perlukan 2 sos; sos putih dan sos merah. sos merah banyak yang common dan boleh customize. dalam video masakan dari luar negara, untuk sos putih, hampir semua guna bancuhan telur, ricotta atau cottage cheese, mozarella cheese, parmesan cheese dan bahan perasa. tapi dalam negara kita pulak, sos putih guna campuran susu segar, cheese (mostly cheddar), tepung gandum dan perasa, atau pun sup cendawan.
sumber luar negara:
1) sumber 1 (main reference)
2) sumber 2
3) sumber 3
sumber dalam negara:
1) sumber 1
2) sumber 2
3) sumber 3
adakah aku patut buat benchmark untuk kedua-dua resepi di atas? hoho, kalau buat research menarik macam ni kan best.
demi untuk menjawab persoalan yang mana lebih sedap, aku pun buatlah guna 2 percubaan, satu menggunakan resepi omputih dan satu menggunakan resepi dalam negara.
hipotesis 1: mungkin cheese kat luar negara murah dan mudah didapati, jadi diorang letak banyak cheese pun ape ade hal. kalau kat sini, kat kedai runcit takde jual, kena cari kat kedai bakery atau dekat hypermarket, supermarket pun silap-silap takde stok. jadi orang dalam negara improvise ikut kemampuan poket dan availability bahan. bijak!
hipotesis 2: orang dalam negara khasnya orang melayu mungkin tak suka dengan lambakan keju. cepat muak seperti aku. macam mac and cheese, aku tak boleh nak makan banyak sangat. same goes with carbonara spagetti. atau pun roti dragon kat murni.
nak tau apa hasil dan perjalanan research menarik aku? sila tunggu entri akan datang =)